Extra voedingsmomenten zijn belangrijk voor herstel.
Stichting Vrienden van het Zaans Medisch Centrum maakt binnen het ziekenhuis diverse projecten mogelijk die zorgen voor net dat beetje extra comfort voor patiënten. Zo ook op het Oncologisch Dagcentrum, waar mensen komen voor hun chemokuur. Samira Barnas, programmamanager oncologie, vertelt over die belangrijke extra’s.
Als belangrijk voorbeeld noemt Samira het uitgebreide voedingsconcept. “Het Zaans Medisch Centrum zorgt natuurlijk zelf voor de standaardvoeding, zoals brood tijdens de lunch, maar wij willen graag extra gastvrij voor de mensen zijn. Ze komen tenslotte een aantal keren terug. Daarom zorgen wij naast de reguliere maaltijden ook voor iets extra’s. Vrijwillige gastvrouwen en gastheren doen nu de hele dag door extra rondes met een luxe koek, wat hartigs of een chocolaatje.”
“Die extraatjes zijn overigens niet alleen bedoeld om de patiënten in de watten te leggen. Het heeft ook een waarde bij de instandhouding van de spier- en vetmassa. Om dit op een gezonde manier te behouden, bieden wij gedurende hun dagopname allerlei extra’s aan. Naast het in beweging blijven adviseren we onze patiënten om meerdere keren per dag een kleine hoeveelheid voeding tot zich te nemen. Dit advies dragen wij uit door op zo’n kuurdag steeds kleine, voedingsrijke hapjes aan te bieden.”
De start van het uitgebreide voedingsconcept werd mogelijk gemaakt door atletiekvereniging Zaanlandia die € 1250,- ophaalde met een loop. Met een maandelijkse bijdrage vanuit de Stichting Vrienden van het Zaans Medisch Centrum brengt nu elke maand weer een box vol lekkernijen.
“Op de Oncologie merken we dat heel veel patiënten en/of familieleden heel graag hun waardering willen geven, maar ze weten vaak niet hoe. Kunnen ze contant geld geven, cadeautjes, taart? Wij verwijzen ze dan graag naar de Stichting Vrienden van het Zaans Medisch Centrum. Met alle bijdragen kunnen wij bijzondere dingen doen.”
Tot die bijzondere dingen hoort ook de aandacht voor de huiselijke sfeer. “Als je hier komt, word je op de een of andere manier toch geconfronteerd met alle narigheid van de ziekte en de behandelingen die daarbij horen. Daarom willen wij mensen in een zo huiselijk mogelijke sfeer verwelkomen. Zo hebben we met de opbrengsten van bijvoorbeeld Roparun en een bijdrage van de Stichting Vrienden een bijzonder kunstproject mogelijk gemaakt dat bijdraagt aan deze huiselijke sfeer.”
Samira legt uit: “Speciaal voor de dagbehandeling heeft de beroemde natuur- en wild-life-fotograaf Hans Stel foto’s gemaakt die herkenbaar zijn voor alle Zaanskanters. De natuurfoto’s zorgen voor afleiding en maken mensen rustiger, waardoor verpleegkundigen beter in gesprek kunnen met patiënten over hoe het echt met ze gaat. En wat ook geldt: hoe meer de patiënt zich op zijn gemak voelt, hoe beter de patiënt de behandeling doorloopt.”
Samira is bijzonder dankbaar voor wat zij en haar collega’s met de bijdragen van Stichting Vrienden van het Zaans Medisch Centrum hebben kunnen realiseren. “De vrienden hebben al zoveel mogelijk gemaakt. Neem bijvoorbeeld het koppelbed, zodat patiënt en partner samen kunnen zijn in de allerlaatste fase van het leven. Of Keppies, speciale warme mutsjes bij haarverlies die ervoor zorgen dat je niet te veel afkoelt in de nacht. Die kunnen we nu gratis aan patiënten verstrekken.”
Voor de nabije toekomst hebben Samira en haar collega’s nog wel een grote wens: “We willen een soort van lounge creëren voor de opvang van oncologiepatiënten. Als je net slecht nieuws te horen hebt gekregen, zorgt dat voor veel emoties – van verdriet tot boosheid en paniek. Wat zou het dan fijn zijn dat je even op een huiselijke plek, weg van de spreekkamer, kunt praten met je oncologieverpleegkundige. Er komt dan zoveel op je af. Als het aan ons ligt, maken we dat snel voor elkaar.”