Home > Nieuwsberichten > "Een mooier kerstcadeau voor het ZMC kunnen we ons niet indenken"

"Een mooier kerstcadeau voor het ZMC kunnen we ons niet indenken"


Dochters van overleden Zaankanter halen geld op voor ‘rustgevende’ projector

Tijdens de laatste dagen van Theo Jonkergouw op de intensive care zagen zijn vrouw en dochters dat hij vaak onrustig en angstig was – vooral ‘s nachts. Dat veranderde toen hij op het plafond kon kijken naar beelden van een aquarium, geprojecteerd door een bijzonder apparaat: de Qwiek.up. Nu hij er niet meer is, zien Carola Verstegen-Jonkergouw, Thera van der Hoop-Jonkergouw en hun moeder graag dat meer patiënten zich minder bang, verdrietig of eenzaam voelen tijdens een ziekenhuisopname. Daarom zijn ze een crowdfundingactie gestart voor zo’n projector.

Het raakt Thera en Carola nog steeds. Vlak voor oud en nieuw viel hun vader ongelukkig van de trap en raakte hij ernstig geblesseerd aan zijn nek. Thera: “Waarschijnlijk ging er iets mis in zijn hersenen, waardoor hij is gevallen. Het zorgde er in ieder geval voor dat hij met ademhalingsproblemen op de intensive care moest worden opgenomen. Tot drie keer toe vocht hij zichzelf terug, maar op 7 februari moesten we dan toch afscheid van hem nemen.”

“Alsof er iets van hem afviel”
Thera en Carola weten nog goed hoe lang de nachten voor hun vader op de IC waren. Carola: “Door de buis in zijn keel kon hij niet praten. Vooral ’s nachts was hij heel bang. Toen stelde een van de medewerkers voor om de Qwiek.up, die ze daar een tijdje op proef hadden, in te zetten. Dat is een apparaat dat bewegende beelden op het plafond of een muur laat zien, en geluiden en muziek kan laten horen.”

Thera: “Mijn moeder heeft voor mijn vader een aquarium op het plafond laten projecteren. Mijn vader had namelijk veel met vissen. Hij had zelf ooit een aquarium dat een halve kamer in beslag nam. En hij was vaak langs de waterkant te vinden. Dat was dus een goede keuze. Zeker op het einde, toen hij door ademgebrek steeds onrustiger werd, heeft het kijken naar de beelden hem rust kunnen brengen. Volgens mijn moeder was het net alsof er iets van hem afviel.”

Vrijwilliger in hart en nieren
Omdat het apparaat zo’n goede uitwerking had op hun vader, zien Thera, Carola en hun moeder ook graag dat andere patiënten die angstig zijn, verdriet hebben of zich eenzaam voelen, de nodige afleiding kunnen ervaren. “Ter nagedachtenis aan onze vader houden we nu een crowdfunding voor een Qwiek.up. Het zou mooi zijn wanneer we met zo’n apparaat bij veel meer patiënten nare gevoelens kunnen wegnemen.”

De dochters hopen dat vele Zaankanters hun financiële steentje willen bijdragen. Carola: “Als vrijwilliger in hart en nieren heeft onze vader voor veel mensen hier in de regio iets kunnen betekenen. Hij was een van de grondleggers van sporthal De Struijck aan de Oostzijde en zat onder meer in het bestuur van de Theresia Speeltuinvereniging en de Boko-biljartvereniging. Verder kennen velen hem ook als ambtenaar van de burgerlijke stand. Ik denk dat er heel wat Zaankanters door hem getrouwd zijn.”

Bijdrage aan de Zaanse samenleving
Vanuit de gedachte dat hun vader als vrijwilliger veel voor de Zaanse samenleving deed, hopen de dochters dat er veel Zaankanters zullen zijn die zijn idee van mensen helpen willen voortzetten. In totaal willen de dochters zo’n zesduizend euro ophalen. “Dan kunnen we niet alleen de Qwiek.up zelf aanschaffen, maar ook verschillende modules die nodig zijn voor een goede beleving.”

“Inmiddels hebben we al zo’n tweeduizend euro binnengehaald. Een deel daarvan zijn donaties die we tijdens de crematie hebben opgehaald. In de geest van mijn vader hebben we mensen gevraagd geen bloemen maar geld te geven.”

Geschenk voor de feestdagen?
Wie wil meedoen aan de crowdfundingactie, kan terecht op www.doneeractie.nl. “Als je zoekt op Zaans Medisch Centrum, vind je ‘m zo. Natuurlijk begrijpen we dat niet iedereen kan bijdragen, maar we zijn dankbaar voor iedere schenking.”

Thera voegt toe: “Met de feestdagen voor de deur is het sowieso een mooie geste om iets extra’s te doen voor je medemens. Misschien kunnen we er wel met elkaar voor zorgen dat we de nieuwe Qwiek.up als cadeau onder de kerstboom van het Zaans Medisch Centrum kunnen zetten. Dat zou wel heel mooi zijn.”

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure | Deze site is ontwikkeld door Netbasics B.V.